Pentru prevenirea furturilor de şi din autoturisme
- Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate şi, eventual, supravegheate, verificând sistemele de închidere; cuplaţi alarma şi verificaţi dacă roata de rezervă şi portbagajul sunt asigurate corespunzător;
- Nu lăsaţi niciodată cheile în contact şi asiguraţi autoturismul chiar dacă lipsiţi din el doar câteva minute;
- Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, obiecte de valoare (genţi, poşete, borsete, îmbrăcăminte, casetofoane auto, camere video, telefoane mobile etc.). Acestea vot tenta hoţii să vă spargă vehiculul.
- Evitaţi să păstraţi în autoturism acte de identitate, permis de conducere, documente de înmatriculare a maşinii, documentele firmei, cărţi de credit, ordine de plată sau orice alte înscrisuri de valoare;
- Bicicletele şi motoretele nesupravegheate asiguraţi-le prin legare de suporţii special amenajaţi, de stâlpi, pomi etc.
- Închideţi complet geamurile când părăsiţi autoturismul, chiar pentru scurt timp. Un geam lăsat uşor întredeschis vă poate da peste cap toate precauţiile folosite.
- Montaţi un sistem de alarmă antifurt, de cele mai multe ori costă mai puţin decât paguba suferită în urma unui furt.
- Folosiţi un sistem de blocare a volanului şi pedalelor sau un întrerupător electric general montat într-un loc ascuns.
- Nu vă adresaţi, pentru repararea maşinii, unor meseriaşi ocazionali necunoscuţi sau atelierelor neautorizate (se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine).
- Nu lăsaţi niciodată cheile în contact, indiferent de marca maşinii dvs.! Nu împrumutaţi maşina decât persoanelor în care aveţi deplină încredere!
- Achiziţionând componente de autoturisme de la persoane necunoscute şi la preţuri derizorii, încurajaţi hoţii şi spărgătorii. Următoarea victimă aţi putea fi chiar dumneavoastră!!!
- Dacă aveţi o singură cheie pentru portiere, portbagaj şi rezervor, schimbaţi-le pe toate în cazul dispariţiei buşonului de la rezervor!
- Supravegheaţi automobilul în perimetrul staţiilor de benzină, pe timpul achitării comenzii, în condiţiile în care portierele sunt lăsate neasigurate, iar geamurile deschise.
- Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii etc.). Acestea vor fi mai dificil de vândut la mâna a doua.
NU UITAŢI!!!
Spărgătorii vor profita de fiecare clipă care o manifestaţi prin neglijenţa în ceea ce priveşte siguranţa autoturismului dumneavoastră, dar mai mult interes în protecţia bunurilor ce le deţineţi, vă scuteşte de neplăceri.
IMPORTANT:
Păstraţi acasă actele şi o fotografie a autovehiculului! În cazul când veţi fi victima unui furt auto, aceste documente sunt extrem de utile poliţiei pentru căutarea şi regăsirea rapidă a acestuia – inclusiv prin intermediul internetului.
ATENŢIE!!!
- Dacă auziţi un sistem de alarmă, nu treceţi nepăsător mai departe. Gândiţi-vă că ar putea fi autoturismul dvs!
- Nu folosiţi „autostopul”, iar conducătorii auto să evite transportul persoanelor „de ocazie”!
- În cazul în care constataţi că s-a comis un furt, nu umblaţi în maşină ( puteţi distruge urmele), ci sesizaţi Poliţia!
- Nu rămâneţi indiferenţi dacă observaţi persoane suspecte la alte autoturisme